Maak je eigen cyclus

Om te weten te komen hoe je je eigen cyclus maakt ben je hier op het goede adres. Er zijn een hoop dingen die je moet weten voor je aan de slag kunt met het creëren van de perfecte persoonlijke cyclus. De eerste stap is het bedenken wat je exacte doelen zijn die je wilt bereiken met deze cyclus. Daarna kun je beslissen welke steroïden daar bij passen en welke dosis je het beste kunt gebruiken.

Voor dat je kunt beginnen met het opstellen van je cyclus moet je de basis kennen van de meest populaire drugs. Er zijn vele verschillende prestatieverhogende middelen op de markt, die je grofweg kunt onderverdelen in drie groepen: steroïden, ondersteunende middelen en andere bodybuilding drugs. Onder steroïden vallen de volgende middelen: Testosteron (Test), Deca-Durabolin (Deca), Equipose (EQ), Dianabol (D-bol), Winstrol (Winny), Anadrol (Drol), Anavar (Var), Tren (Fina) en Primobolan (Primo). Al deze middelen hebben specifieke eigenschappen die je kunnen helpen bij het verkrijgen van je ideale lichaam. Denk maar aan steroïden voor het bouwen van massa en kracht of het verhogen van het aantal rode bloedcellen. Daarnaast zijn er steroids met directe vet-verbrandende eigenschappen of die je lichaam stimuleren zelf hormonen aan te maken. Een compleet overzicht van de verschillende steroïden met deze eigenschappen vind je hieronder.

De bouwstenen voor een complete cyclus

Nu je weet welke middelen er allemaal zijn en wat voor eigenschappen en effecten deze hebben kun je beginnen met het opstellen van een cyclus. Er zijn een aantal dingen waar een goede cyclus aan moet voldoen, en dat hangt grotendeels af van jouw doel. Je kunt daarna beginnen met het combineren van verschillende middelen en het vormen van een stack. Het idee hierachter is dat je synergie creëert tussen de verschillende middelen om een effect te krijgen die groter is dan het effect van de afzonderlijke producten samen.

Cyclus voor het bouwen van massa
In cycli voor het opbouwen van massa is het nodig om alles uit de massa te halen. Je let niet op het verhogen van vetgehalte, water en andere dingen. Het doel is gewoon om zo veel mogelijk spieren op te bouwen als mogelijk is. Vergeet hierbij niet dat water en vet goed zijn voor het opbouwen van spierweefsel. Om dit te bereiken is het nodig om je lichaam van alle hoeken tegelijk aan te vallen. Je hebt daarvoor steroïden nodig die zeer androgeen zijn, en zeer anabool. Je hebt middelen nodig die erom bekend staan je lichaam te stimuleren om veel massa op te bouwen. Over het algemeen heb je geen steroïden nodig die niet aromatiseren en het AR activeren. Deze zullen je niet helpen bij de spieropbouw. Als je kiest voor injectables dan is het beter om te gaan voor langwerkende ester dan kortwerkende. Deze hopen zich op in je bloed en zorgen er voor dat er meer hormonen beschikbaar zijn op ieder moment van de dag. Bij het oraal innemen van de steroïden kun je het beste gaan voor zwaar aromatiserende middelen. Daarnaast kun je kiezen voor steroïden met oestrogene eigenschappen die je een grote boost in massa geven. De orals worden vaak gebruikt om de massa cyclus te starten omdat ze bijna meteen resultaat geven. Daarnaast brengen ze je lichaam in een goede anabole staat als de langwerkende esters hun werk gaan doen. De beste steroïden voor het opbouwen van massa zijn: Test Enan, Test Cyp, Deca, D-bol en Drol.

Cutting cyclus voor lean body mass
Bij het opbouwen van een hoop massa komt er vaak ook een deel vet mee. Tijdens je cutting cycle wil je dit weer kwijtraken zonder je opgebouwde spiermassa af te breken. Je moet je realiseren dat er bijna geen steroïden direct effect hebben op de vetverbranding, met uitzondering van Test, Tren en Anavar. Het idee van een cutting cyclus is dan ook dat de middelen je helpen bij het behouden van spierweefsel boven het kwijtraken van vet. Het principe is dat je in dit afvalschema alleen vet verliest en dus droge spiermassa overhoudt. De steroïden beschermen je spieren terwijl jij met je dieet, cardio en echte vetverbranders werkt aan het afbreken van vet (zoals Clen, DNP en T3). Alle steroïden die hierboven genoemd zijn voldoen aan deze eis, ze helpen bij het behouden van spierweefsel in een calorie-deficiënt dieet. Dat gezegd hebbende, je wilt ook niet dat de steroïden in de weg staan. Sommige steroïden (Drol) maken het verliezen van vet een stuk moeilijker. Anderen blazen je zo erg op dat je zelfs met een laag vetpercentage je geen mooie definitie hebt. Wat je nodig hebt zijn steroïden die meer androgeen zijn dan anabool. Steroïden met een direct vetverbrandings effect die niet sterk aromatiseren. Als je injectables gebruikt die wel sterk aromatiseren, dan is het beter om een kortwerkend middel te gebruiken. Daarnaast is het gebruik van een anti-aromatase een goed idee. De beste directe vetverbranders zijn Clen en T3, en de beste steroïden voor je cutting schema zijn Test Prop, EQ, Primo, Tren, Winny, Proviron en Var.

Post Cycle Therapie (PCT) voor het behouden van je resultaten

therapieBij het gebruik van steroïden wordt de HPTA in je lichaam onderdrukt. Dit houdt in dat je lichaam zelf weinig tot geen testosteron aanmaakt en je dus geen hormonen hebt om je resultaten te onderhouden. Omdat je natuurlijk je opgebouwde spiermassa wilt gehouden, is het zaak om je lijf zo snel mogelijk weer op gang te krijgen.
Een ding wat de activatie van je HPTA belemmert is een teveel aan oestrogeen. Het maakt niet uit of dit endogene oestrogenen zijn of oestrogenen van gearomatiseerde steroïden. Om je HPTA weer op te starten is het belangrijk een anti-oestrogeen middel te gebruiken zoals Clomid of Nolvadex.

Voor het kickstarten de productie van Testosteron heeft je lichaam LH (luteïniserend hormoon) nodig. Deze stuurt een signaal naar je testikels om te beginnen met het produceren van Testosteron. Tijdens je cycli onderdruk je de vrijlating van LH in je lichaam, en dit blijft nog een aantal weken duren na het stoppen van je cyclus. HCG imiteert LH en helpt bij het opstarten van de Testosteron productie. Je moet dit zien als een overbrugging van de tijd tussen je cyclus en het herstellen van het LH gehalte in je lichaam. Let er op dat als je te veel HCG gebruikt, of te lang, dan zal dit de aanmaak van Testosteron juist weer onderdrukken.

Verschillende middelen onderdrukken je HPTA in verschillende mate. Bij een cyclus met Deca zal je lichaam meer geremd worden dan als je bijvoorbeeld Var en Primo gebruikt. Daarnaast moet je bij het beginnen van Post Cycle Therapy (PCT) in gedachte houden wanneer je cyclus werkelijk is gestopt. Langwerkende esters blijven nog 2-3 weken in je bloed. Als je alleen kortwerkende steroïden hebt gebruikt, of je laatste langwerkende steroïde inname meer dan 3 weken geleden was, dan is je cyclus officieel beëindigd. Hieronder kun je een PCT schema vinden die je zal helpen bij het herstellen van een gezonde en verstandige cyclus.

Universeel PTC schema
2 weken voor het einde tot het einde van cyclus: HCG @ 1500IUs, 3 keer per week
Eerste week na cyclus: HCG @ 1500IUs, 2 keer per week

Dag 1-25 na cyclus: Nolvadex @ 20mg ED

Dag 1: Clomid @ 300mg

Dag 2-11: Clomid @ 100mg ED

Dag 12-21: Clomid @ 50mg ED

Lijst steroïden:

Toebehoren:

Andere prestatie verhogende producten:

Eigenschappen:

 • Steroïden met weinig tot geen aromatisatie: Drol, EQ, Primo, Var, Tren, Winny
 • Anabole steroïden: Deca, EQ, Primo, Winny, Var
 • Zeer anabole androgenen: D-bol, Drol, Tren
 • Evenredig verdeelde androgene / anabole steroïden: Test
 • Bouwen massa: Test, Deca, Drol, D-bol en in mindere mate: EQ, Primo
 • Bouwen kracht: Test, Drol, D-bol, Tren en in mindere mate: Var
 • Verhogen het aantal rode bloedcellen: EQ, Drol en in mindere mate: de meeste anderen
 • Low-Lean Mass: Winny, Var, Tren
 • Vetverbranding: Test, Tren, Var
 • Kans op veroorzaken agressie: Tren
 • Lever toxische steroïden: D-bol, Winny, Drol, Var
 • Kortwerkende steroïden: Test Prop, D-bol, Winny, Drol, Halo, Var, Tren
 • Langwerkende steroïden: Test Enan, Test Cyp, Deca, EQ, Primo, Sust
 • Progestagenen: Deca, Anadrol
 • Prolactines: Tren
 • Werkt als een oestrogeen: Anadrol
 • Anti-progestin: Winny
 • Anti-aromatase: Arimidex, Femera, Aromasin, Proviron
 • Anti-oestrogenen: Nolvadex, Clomid
 • Anti-androgenen: Finasteride
 • Vet verbranders: Clen, T3
 • Stimuleert LH release: HCG
 • Helpt bij HPTA herstel: Clomid, Nolvadex