Veel gestelde vragen over kuren

In onderstaande lijst vind je vragen die petraruns.nl regelmatig gesteld krijgt. Lees deze vragen en antwoorden goed door voordat je een anabolenkuur wilt gaan beginnen. Op deze manier raak je het beste voorbereid op alles wat er komt kijken bij het gebruik van anabolen.

Vanaf welke leeftijd mag ik anabolen gebruiken?

Het gebruik van anabolen is pas toegestaan vanaf 18 jaar. Dit komt omdat het een negatief effect op groeihormonen kan hebben en daarmee je natuurlijke groei kan stoppen. In je lichaam zitten zogenaamde epifysairschijven, ook wel groeischijven genoemd, die van essentieel belang zijn voor je groei. Door het gebruik van anabolen kunnen deze schijven dichtgroeien en zo je groei belemmeren. Ook je endocrien systeem is onder de 18 nog in volle ontwikkeling en het gebruik van anabolen kan dit ernstig verstoren. Eventuele schade aan je endocrien systeem herstelt zich langzaam of is in sommige gevallen zelfs permanent. Hierdoor kan je libido afnemen gedurende je leven en zelfs impotentie optreden. Dit kan uiteindelijk tot onvruchtbaarheid leiden.

Als je wel onder de 18 bent, kan het natuurlijk zijn dat je al wel veel vragen hebt over anabolen en kuren voor toekomstig gebruik. Dan is het verstandig je al zo vroeg mogelijk in te lezen in de mogelijkheden en gevolgen van anabolenkuren. Het doel van het toedienen van anabolen is om verantwoord en gezond je lichaam te trainen en dit lichaam ook gezond te houden. Op petraruns.nl leveren we je hiertoe zoveel mogelijk informatie en voorzien we je van uiteenlopende adviezen voor het gebruik van anabolen.

Ik wil graag een anabolenkuur beginnen, maar zonder te injecteren. Wat is het meest geschikt voor mij?

Als je graag aan een gezond en sterk lichaam wilt bouwen maar de natuurlijke manier van sporten gaat je te langzaam, dan is een anabolenkuur voor veel mensen een alternatief. Wil je niet overgaan op het injecteren van anabolen, dan kun je vaak ook een pillenkuur starten waarbij je anabolen oraal toedient. Vergeet echter niet dat dergelijke pillen slechts effectieve hormonale medicijnen zijn en geen wondermiddel. Het succes van je kuur valt en staat ook met je voedingspatroon. Pas je deze niet aan en blijf je bijvoorbeeld ongezond eten, dan zal je weinig gevolgen merken van een kuur. Je zult bij het gebruik van een anabolenkuur nog meer op je voeding moeten letten dan je al als gewone sporter doet. Een vuistregel is hierbij dat een gewone sporter als een bodybuilder zo’n 40 tot 50 calorieën per kilogram lichaamsgewicht in zijn dieet moet hebben. Voor sporters die een anabolenkuur beginnen, zijn 50 calorieën per kilogram lichaamsgewicht pas het begin. Vaak gaat dit aantal nog omhoog naargelang je bezig blijft met kuren.

Ik heb mijn natuurlijke limiet nog niet bereikt. Mag ik al beginnen met anabolen?

In principe niet. Het is zaak dat je limiet eerst op een natuurlijke manier bereikt. Vind je dit lastig of duurt je dat te lang, dan is het raadzaam om eerst op je voedingspatroon en dieet te letten, en op je manier van trainen. Probeer eerst hier het maximale uit te halen, voor je overweegt om aan een anabolenkuur te beginnen. Doorzettingsvermogen is hierbij een essentieel punt. Ook al zijn je trainings- en voedingsschema’s nog zo goed in balans, het succes van sporten wordt uiteindelijk bepaald door doorzettingsvermogen.

b>Heb ik een aanvullende kuur nodig om mijn natuurlijke hormoonhuishouding weer normaal te krijgen?

Ja, dat is nodig. Om een sterk en gezond lichaam te behouden aan de hand van een verantwoorde levensstijl, zal je na afloop van een kuur je niveau van testosteron weer op een natuurlijk niveau moeten brengen. Het toedienen van anabolen onderdrukt dit proces en als gevolg van zogeheten negatieve feedback zullen de werkzame stoffen in anabolen een terugkeer naar het natuurlijke proces tegengaan. Dit komt onder meer door de aanmaak en aanwezigheid van oestrogeen in je lichaam, als gevolg van de kuur. Dit oestrogeen is niet bevorderlijk voor de winsten die je hebt geboekt met de kuur en daarom is een nakuur noodzakelijk dat helpt je winsten veilig te stellen, als het ware. Vaak bestaat een nakuur uit clomid (clomiphene citrate) of nolvadex (tamoxifen citrate) om je niveau van testosteron weer op een natuurlijk peil te brengen. Bij sommige kuren kunnen mannen ook last krijgen van krimpende testikels. Dit gebeurt vooral bij langwerkende kuren of kuren waarbij anabolen worden gebruikt die zeer onderdrukkend zijn (zoals deca). In dat geval is het verstandig om al tijdens de kuur en ook erna HCG te gebruiken.

Wanneer moet ik clomid of nolvadex gebruiken? Hoe vaak? In welke doses?

Dit hangt af van de lengte van de werkzaamheid van je anabolenkuur. Bij langwerkende kuren, met bijvoorbeeld enanthaat, undecylenate, undecanoate, decanoate of heptylate) begin je met een nakuur van clomid of nolvadex zo’n 10 tot 14 dagen na de laatste injectie. Bij kortwerkende kuren, met bijvoorbeeld propionaat of acetaat, begin je de nakuur al na 4 tot 6 dagen. Na een reguliere kuur met een orale toediening van anabolen begin je vrijwel direct met een nakuur. De dosering verschilt per gebruikte stof in de nakuur. Voor clomid geldt dat je de eerste twee weken volstaat met 150 mg per dag, met vervolgens 100 mg per dag in de twee weken erna. Voor nolvadex geldt een dosering van 50 mg per dag gedurende de eerste twee weken en een dosering van 25 mg per dag in de volgende twee weken. Al met al duurt iedere nakuur dus 4 weken.

Wanneer moet ik HCG gebruiken? Hoe vaak? In welke doses?

Dit hangt af van hoe zwaar je anabolenkuur is. Vaak volstaat bij een relatief lichte kuur een toediening van HCG gedurende de laatste weken van je kuur. Bij een relatief zware kuur begin je hier al in week 4 van je kuur mee. In het geval van een lichtere kuur volsta je met 750-1000 IU HCG per twee dagen, gedurende de laatste twee weken van de kuur tot en met een week na de kuur. Dit vindt nog plaats voor een nakuur met clomid of nolvadex. Een alternatieve manier is een dagelijkse toediening van 500 IU HCG in dezelfde periode. In het geval van een zwaardere kuur volg je de methode van een lichtere kuur, aangevuld met een extra kuur vanaf week 4. Deze extra kuur bestaat uit een toediening van 500-1000 IU HCG driemaal in de week, en dat om de twee weken.

Als je HCG om de dag (EOD) of iedere dag (ED) toedient, dan injecteer je HCG subcutaan. Als je HCG iedere twee weken toedient, dan injecteer je intramusculair. Verder is het belangrijk om te onthouden dat HCG je natuurlijke testosteron onderdrukt. Daarom is het zaak om een nakuur met clomid of nolvadex op z’n minst twee weken langer duurt dan de therapie met HCG. Bovendien werkt de toediening van HCG averechts als je een hoge dosis toedient of het voor een langere tijd gebruikt, dat wil zeggen meer dan 3000 tot 5000 IU HCG per toediening of een therapie langer dan 25 dagen. Tot slot komt HCG in twee flesjes, die je beide gekoeld moet bewaren als je ze eenmaal gemengd hebt. Bewaren kan tot maximaal 60 dagen.

Ik wil graag een kuur starten met alleen oraal toe te dienen anabolen. Hoe doe ik dit en wat zijn de negatieve bijwerkingen?

Eigenlijk wordt een anabolenkuur met puur en alleen orale toediening weinig tot niet toegepast. Dit heeft een aantal redenen. Ten eerste komen de anabolen na orale toediening op een zeer schadelijke manier in aanraking met je lever. Dit kan negatieve bijwerkingen opleveren, maar ook permanente schade. Daarom kun je een orale kuur nooit lang aanhouden. Bovendien zijn de winsten die je boekt met oraal toegediende anabolen te verwaarlozen. In een dergelijk korte kuur win je nauwelijks spiermassa, niet in hoeveelheid en ook niet in kwaliteit. Met sommige anabolen zijn deze effecten nog ernstiger. Bekende voorbeelden zijn dianabol en anadrol. Hierbij zijn de winsten die je boekt in feite alleen te wijten aan oestrogeen. Dit is een vrouwelijk hormoon dat overblijft nadat testosteron en andere soorten anabolen met een dergelijke werking aromatiseren in het lichaam. Dit proces wordt aromatiseren genoemd. Hierdoor raken je spieren tijdelijk opgeblazen, waarbij ze zacht aanvoelen. Ook je gezicht en je huid kunnen opgeblazen raken als gevolg van vochtretentie en vetwinst. Je resultaten zullen snel verdwijnen na afloop van de kuur. Zo zal je na een kuur met dianabol hoe dan ook de helft van je resultaten verliezen ondanks bijvoorbeeld een perfect dieet. Hoewel oraal toegediende anabolen wel een geschikte aanvulling kunnen vormen op verschillende kuren, zal je echte winsten alleen boeken door middel van injecties.

Ik vind het eng om te injecteren en weet bovendien niet hoe dit moet. Wat nu?

Het injecteren van anabolen met een naald kan een eng idee zijn. Het is echter niet veel meer dan een injectie zoals je die vaker gekregen hebt in je leven. Je brengt een naald voorzichtig tegen je huid aan en prikt deze er langzaam doorheen. Bij het voelen van flink wat weerstand, dan heb je de spier te pakken en kun je de stof eenvoudig injecteren. Druk de naald even goed door en trek de zuiger terug. Als je dit zorgvuldig doet, komt er geen bloed in de zuiger terecht en kun je de injectie doen. Mocht je toch een beetje bloed zien in de zuiger, trek de naald dan iets terug en injecteer alsnog. Bij een injectie in een van de bilspieren is het verstandig om te gaan zitten, omdat de spier dan ontspannen is. Dit hoeft alleen als je zelf injecteert. Doet een ander dit, dan kun je gewoon blijven staan. Een alternatieve manier van injecteren is de zogeheten spotinjectie, maar deze wordt niet vaak aangeraden. Gebruik bij een spotinjectie in ieder geval altijd een product op waterbasis. Als je angst blijft houden om te injecteren, dan kun je de hulp van bijvoorbeeld een dokter of verpleegster inschakelen, of een andere professional.

Welk formaat naald is het meest geschikt voor injecteren?

Dit hangt af van de plek waar je injecteert. Injecteer je anabolen in je bilspieren of zelfs in je quads, dan is een 23G geschikt met een formaat van 1 tot 1,5 inch. Kies hierbij de langere variant voor je bilspieren. Voor spotinjecties zijn de 25 of 27G geschikt, omdat deze meer comfortabel zijn. Sommige anabolen zijn wat dikker van samenstelling, zoals deca. Voor dergelijke stoffen is een 23 het meest geschikt, omdat een 25 al gauw te smal is.

Wat is mijn voedingsbehoefte bij het gebruik van anabolen?

Het succes van een anabolenkuur valt en staat met het voedingspatroon dat je erbij hanteert. Dit wordt vaak onderschat en daarom des te meer van belang. Om anabolen zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je eerst de natuurlijke grenzen van groei in je lichaam opzoekt. Pas daarna wordt een anabolenkuur aangeraden. Hierbij is en blijft je voedingspatroon van belang. Om meer spiermassa te kweken tijdens je kuur, zal je ook meer moeten blijven eten. Een richtlijn hierbij is een hoeveelheid van 25 calorieën en 1,5 gram eiwit per pond lichaamsgewicht. Deze hoeveelheid verspreid je over 6 tot 7 maaltijden op een dag. Dit wordt een ander verhaal als je vet wilt verliezen in het kader van een dieet. Hierbij is het zaak om je niveau aan eiwitten zo hoog mogelijk te houden terwijl je minder calorieën wilt innemen. Hierdoor zal je geen spiermassa winnen en is het gebruik van anabolen puur bedoeld om een droge spiermassa te behouden terwijl je vetpercentage daalt.

Vrienden raden me het gebruik van winstrol aan, om aan een gespierde look te komen. Klopt dit?

Een anabolenkuur is niet in eerste instantie gericht op een serieus vetverlies. In dieetvorm staat ook het verkrijgen van een droge spiermassa voorop en kan vetverlies een gevolg zijn, maar niet het doel. Om echte resultaten op het gebied van vetverlies te behalen, zijn middelen als een goed dieet en cardio nog de beste keus. Er zijn altijd illegale medicijnen beschikbaar die vetverlies vooropstellen, zoals T3 en clenbuterol, maar dit zijn geen anabolen. Wat je wel kunt doen, is bij de keuze voor een kuur anabolen te selecteren die niet aromatiseren. Hiermee voorkom je een toename in vet en vocht in je lichaam.

Ik wil graag een checklist hebben om aan een kuur te beginnen.

Zorg te allen tijde voor een voldoende hoeveelheid anabolen in huis. Een rekenvoorbeeld. Stel je wilt 500 mg testosteron per week gaan injecteren en het product dat je bestelt komt in een verhouding van 250 mg/ml. Zorg dat je dan 20 ml van het product in huis hebt om tot je wekelijkse hoeveelheid te komen. Als de verhouding slechts 100 mg/ml is, dan heb je al gauw 50 ml nodig, et cetera. Ga je voor een orale kuur, bijvoorbeeld met zogeheten ‘D-bol tabs’, dan liggen de verhoudingen anders. Een dergelijke tab komt vaak in een hoeveelheid van slechts 5 mg. Daardoor heb je al gauw 250 tabs nodig. Zorg er verder voor dat je voldoende hulpmiddelen in huis hebt voor anabolenkuur. Denk hierbij aan middelen die oestrogene bijwerkingen tegengaan tijdens de kuur, zoals nolvadex of arimidex. Let ook op een voldoende hoeveelheid aan stoffen voor de nakuur, zoals HCG, nolvadex, clomid of aldactone. Bij het injecteren van anabolen heb je uiteraard ook de beschikking nodig over voldoende naalden en spuiten.

Welke van de anabolen is het meest veilig om te gebruiken met de beste resultaten?

De keus voor een anabolenkuur is vaak een lastige, omdat je altijd een afweging moet maken tussen winst en veiligheid. Winst behaal je met anabolen die androgene en oestrogene receptoren activeren, omdat daar eiwitsynthese in je spieren beïnvloed wordt. Wil je bijwerkingen van deze methode tegengaan, dan heeft dit ook gevolgen voor de winst die je boekt. Besef je hierbij wel dat elk van de soorten anabolen kans op bijwerkingen geeft, ongeacht de kuur. Daardoor bestaat er in feite geen veilige anabolen, dat wil zeggen anabolen die geen bijwerkingen hebben voor je lichaam. Maak daarom altijd een afweging tussen de mogelijke bijwerkingen van de kuur die je wilt gaan gebruiken. Weeg af welke soort bijwerkingen je het meest storen, androgene of oestrogene bijwerkingen. Hoe dan ook zal je te maken krijgen met risico’s die je zult moeten accepteren als je begint aan een anabolenkuur. Houd daarom altijd je doelstellingen ten aanzien van winsten voor ogen.

Hoe kan ik het beste al mijn middelen en materialen voor een kuur bewaren?

Voor de meeste middelen geldt dat je ze dient te bewaren op koele, donkere en droge plek. Vooral voor nieuwe middelen gaat dit op. Vaak is een koelkast niet nodig, zolang de plek waar je je middelen bewaart niet warmer is dan 15 tot 18 graden Celsius en niet vochtig is. Daarom wordt vaak de kelder gekozen als bewaarplek. Groeihormonen, zoals HCG, worden wel in de koelkast bewaard. Dit hoeft echter pas als de twee bestanddelen waarin HCG geleverd wordt, zogeheten vials, gemengd zijn. Voor deze vermenging kunnen de aparte producten ook gewoon koel, donker en droog bewaard worden.

Ik wil graag meer weten over verhoudingen. Hoeveel mg gaat er bijvoorbeeld in een ml?

Hieronder wordt uitgelegd wat gebruikelijke maten zijn bij een anabolenkuur en in welke verhoudingen deze toegediend worden.

De maten kubieke centimeter (cc) en milliliter (ml) zijn in feite exact gelijk: 1 cc is evenveel als 1 ml. Beide duiden een volume aan, niet gewicht. Ze worden internationaal gebruikt in 95% van de gevallen.

Milligram (mg) en milliliter (ml) verhouden zich ook gelijk tot elkaar: 1 mg is 1 mg. Over het algemeen geldt de regel dat 1000 mg van een stof zich verhoudt tot 1 ml van een vloeistof. Het hangt echter van de vloeistof af of deze verhouding altijd opgaat. Een exacte verhouding tussen gewicht en volume is er daarom niet te geven. In een ml vind je daarom altijd niet meer dan 500 mg, omdat anders de stof niet langer vloeibaar zou zijn. Meestal varieert deze verhouding van 1 mg tot 400 mg per ml. De verhouding in een product staat er altijd op vermeld. Staat er een verhouding van 250 mg/ml, dan bevat iedere ml of iedere cc exact 250 mg stof.

Een microgram (mcg) verhoudt zich als een duizendste tot een milligram (mg). Zo is 1 mg in totaal 1000 mcg, of is 1 mcg slechts 0,001 mg. Deze maten kom je vooral tegen bij stoffen als clenbuterol en T3. Een totaal van 30 mcg clenbuterol is dan in feite 0,03 mg.

Tot slot is er de maat International Unit (IU). Dit is een product-specifieke maat en daarom verschilt de verhouding per product. Het betreffen altijd verschillende betekenissen voor verschillende producten en je zal je daarom altijd moeten inlezen over de betekenis van IU voor je aan een kuur begint.

Hoe moet ik naalden verwerken na gebruik?

Er zijn verschillende manieren om veilig en zorgvuldig je naalden weg te doen na gebruik. Laat je hierover goed informeren. Veiligheid staat immers altijd voorop. Enkele tips zijn een lege pot te gebruiken om je naalden in te deponeren en deze af te sluiten met een deksel of te vullen met beschermend materiaal zoals schuim. Hierna kun je de pot verantwoord weggooien zonder gevaar voor anderen.

Mijn eetlust is niet zo groot. Wat kan ik hieraan doen?

De grootste factoren van succes in een anabolenkuur zijn training, rust en voeding. Daar waar de eerste twee vaak geen probleem vormen, kan een goed voedingspatroon meer dan eens een obstakel vormen voor gebruikers van anabolen. Voeding vergt precieze voorbereiding, timing en doorzettingsvermogen. Je moet er iedere dag mee bezig zijn op het optimale uit je kuur te halen. Tegelijkertijd is het niet enerverend, tijdrovend en vaak ook duur. Toch is het zaak om in een kuur ervoor te zorgen dat je voldoende calorieën binnenkrijgt. Alleen op deze manier kun je een flinke groei in spiermassa bewerkstelligen. Een hoge calorie-inname gedurende de hele dag is een voorwaarde voor het boeken van resultaat in doelen als bodybuilding. Een vaak gehoord obstakel is verzadiging. Veel sporters ervaren dat ze vaak vol raken en hun eetlust daarmee niet groot genoeg is voor het aantal calorieën dat ze eigenlijk moet innemen. Daarom ligt er een uitdaging in het jezelf alsnog hongerig maken. De eerste stap die je hiertoe dient te zetten is af te stappen van je reguliere eetpatroon. Drie maaltijden op een dag zijn niet voldoende om aan je benodigde hoeveelheid calorieën te komen, een maaltijd of zes is vaak op z’n minst nodig. Gedurende de eerste vijf dagen van je kuur is het zelfs nodig om ieder uur te eten. Dit betreft dan niet telkens een volledige maaltijd, maar porties ervan. Denk hierbij aan een appel, halve boterhammen met pindakaas, een halve shake met eiwitten, chocoladerepen, bananen et cetera. Kwantiteit komt hierbij boven kwaliteit, en het is zaak dat je je per portie niet vol eet. Hierdoor went je maag aan een kleine hoeveelheid voedsel per uur.

Na een dag of drie à vier zal je eetlust veranderen. Je maag schreeuwt om eten, bijvoorbeeld een snack, en je stofwisseling past zich aan je nieuwe eetpatroon aan. Het gaat verwachten ieder uur voeding binnen te krijgen in plaats van eens in de zoveel uur zoals bij traditionele eetpatronen het geval is. Hierdoor gaat je lichaam meer calorieën verbranden als energie of als herstel na het sporten. Het gevolg van je veranderde eetpatroon is dat je vrijwel altijd een hongergevoel zult hebben. Daarom is het zaak om na de eerste opbouwperiode van 5 dagen je eetpatroon verder aan te passen. Hierbij vergroot je je voedselinname per maaltijd, maar vergroot je de tussenliggende periodes naar ongeveer anderhalf uur of een uur en kwartier. Uiteindelijk bouw je dit vijfdaagse patroon uit tot je ongeveer iedere 2,5 tot 3 uur een volledige maaltijd nuttigt. Voor sommigen zal een aantal maaltijden bestaan uit shakes, maar zolang je genoeg calorieën inneemt is dit geen probleem. De aanhouder wint, dus je zult een goed opgebouwd voedingspatroon gaan merken in je resultaten. Zorg hierbij dat je te allen tijde hard blijft trainen, meer dan genoeg slaapt, per 1000 kcal een liter water drinkt en supplementen inneemt om je voedingspatroon te ondersteunen.

Kan ik alcohol nuttigen tijdens een anabolenkuur?

In principe zal alcohol geen negatieve gevolgen hebben voor de winsten die je wilt gaan boeken met een kuur. Let echter wel op andere werkingen van alcohol. Zo is alcohol een agonist voor oestrogeen, wat betekent dat het de effecten van oestrogene middelen versterkt en diens bijwerkingen versterkt. Gebruikers die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld gynaecomastie en waterretentie dienen op te passen met alcohol. Ook werkt alcohol zwaar op je lever. Dit kan de combinatie met anabolen die eveneens een toxische uitwerking op je lever hebben zeer ernstig maken. Er zijn verschillende vormen van leverschade die hierbij kunnen optreden. Hoewel de risico’s van alcohol niet groot zijn tijdens een anabolenkuur, zijn de genoemde effecten wel serieus genoeg om rekening mee te houden. Verantwoord gebruik van anabolen, net als bij medicijnen, gaat nog altijd gepaard met een gezonde levensstijl.

Ik begin binnenkort aan een nieuwe baan en wordt hierbij op middelengebruik getest. Moet ik me zorgen maken?

Bedrijven zullen vrijwel nooit werknemers testen op het gebruik van anabolen. Dergelijke testen zijn meer gericht op recreatieve drugs, zoals amfetamine en opiaten. Ook zijn zulke tests erg duur en alleen al daarom zullen bedrijven zich beperken tot de meest noodzakelijke tests. Voor beroepsgroepen waar een test wellicht grondiger uitgevoerd wordt, zoals professionele sport of het leger, is de kans op een anabolentest groter.

Waarop moet ik mezelf laten testen als ik een bloedtest wil doen?

Voor het doen van een bloedtest zijn een aantal normwaardes opgesteld die je kunt meten in je eigen lichaam. Zie hiertoe het overzicht hieronder. Als je een bloedtest doet, zou je ook meteen je niveau aan cholesterol kunnen laten meten, aan de hand van waardes van LDL en HDL. Ook is het zaak dat je enkele uren voor het afnemen van een bloedtest geen voedsel inneemt.

Waardebepaling in je bloed:

Bepaling Eenheid Norm

Gamma GT U/l 10,0-50,0

ASAT (SGOT) U/l 10,0-40,0

ALAT (SGPT) U/l 5,0-45,0

LDH U/l 175,0-400,0

Natrium mmol/l 136,0-145,0

Kalium mmol/l 3,6-5,0

Kreatinine umol/l 80,0-120,0

LH U/l 2,0-12,0

FSH U/l 1,0-8,0

Testosteron nmol/l 10,0-40,0

Daarnaast zijn er nog enkele tests die je zou kunnen uitvoeren. Deze kun je uitvoeren voorafgaand aan je kuur, tijdens je kuur en na je kuur, om zo een goede waarde-inschatting van je bloed te krijgen. Eventuele problemen kom je op deze manier op het spoor en kun je mee aan de slag voor toekomstige kuren. Hierbij is het zaak dat je per kuur elke fase even goed test. Testen 1 tot en met 10 zijn hormonaal van aard, testen 11 tot en met 13 van cardiovasculaire aard, testen 14 en 15 van overige aard.

1. Cortisol, Total

2. DHEA Sulfate

3. IGF-1

4. IGFBP-3

5. T3, Free

6. T4, Free

7. TSH

8. Testosterone, Total, Free and Weakly Bound

9. Hemoglobin A1C

10. Fasting Insulin

11. CBC

12. Comprehensive Metabolic Panel

13. Lipid Panel

14. GGT

15. PSA

Wat is een ester?

Een ester behoort tot de organische verbindingen in het menselijke lichaam. Dit komt doordat een zuur met een alcohol reageert en deze samenstelling hierbij condenseert. Het verschilt per ester wat de chemische samenstelling is. Zo zit testosteron cypionaat chemisch gezien anders in elkaar dan testosteron enanthaat. Beide verschillen op hun beurt ook chemisch gezien van pure testosteron. Verder zijn er nog flink wat esters van testosteron, zoals acetaat, propionaat, isocaproaat, caproaat, decanoaat en undecanoaat. Iedere samenstelling bestaat uit een soort ketting van moleculen koolstof, waterstof en zuurstof. Doordat deze samenstelling per ester verschilt, heeft iedere ester een andere uitwerking op het lichaam. Het doel van de toevoeging van een ester aan bijvoorbeeld pure testosteron, is om deze testosteron beter op de laten lossen in olie en zo beter toegediend kan worden aan het lichaam. De olie vertraagt de afgifte van testosteron, wat een geleidelijke en beheersbare werking oplevert.

Mijn vraag staat er niet tussen. Wat nu?

Het team van petraruns.nl is altijd bereid om je van nog meer antwoorden te voorzien dan er in deze lijst te vinden zijn. Stuur ons een e-mail en we zullen je zo spoedig mogelijk antwoorden met correcte informatie en gepast advies.