Positief denken

aug 22, 2022Zelfbeeld0 Reacties

Goed voor jezelf zorgen: lekker veel bewegen, gezonde voeding eten, het helpt allemaal. Maar volgens mij hoort er nog iets essentieels bij, wat belangrijk is voor de gezondheid, namelijk: een positieve kijk hebben op het leven. Positief denken over jezelf en je eigen prestaties doet je erg goed. Je komt door de dag heen zoveel negativiteit tegen, dat het makkelijk is om daarin mee te gaan en erin te blijven hangen, maar het is echt veel beter voor je als je in een positieve flow komt. 

Positiviteit. Iedereen kent hem wel: het glas is halfvol en niet halfleeg. Bekijk iets op een positieve manier, want dat kan het verschil maken. Ik merk het wel eens als ik ga hardlopen. Laatst had ik een lange duurloop gepland, ik zou 18km gaan lopen. Het was die dag erg warm en benauwd, hoewel ik ’s morgens om 7 uur al vertrokken was. En ik merkte de hele tijd dat ik alleen maar dacht: ‘het is veel te warm. Ik heb pas ‘zoveel’ kilometer gehad, en ik moet er nog zóveel. Hoe dan?’. Ik ging hangen in het negatieve. En ik heb hier mijn hele ronde last van gehad. Het was 2 uur lang afzien, en niet alleen omdat het zo warm was, maar vooral omdat mijn negatieve gedachtes het mij extra moeilijk maakte.

Ik deed vorige week mee aan de Henschotermeer Games. Het was warm. Ik had een strandloop en een zware training in de benen en ik was moe. En toen moest ik 3x een rondje van 2,5e kilometer gaan lopen. En dit was een ramp geworden, maar ik wist mijn gedachten om te schakelen. Ik richtte me op de omgeving, die heel erg mooi was. Ik deelde ieder rondje op in delen: de eerste kilometer ging nog vrij soepel, eventjes verder en ik was alweer halverwege. Klein stukje verder en ik zag de ‘2-kilometer’ vlag alweer en dan was het nog maar 500 meter. Op die manier kon ik positief blijven en niet in al het negatieve gaan zitten. Jup, mijn benen deden pijn, ieder klimmetje was verschrikkelijk. Maar hey, ik ben sterk en ik kan dit. Ik ging in mijn kracht zitten en hierdoor kon ik ook bij mijn kracht.

Dat stemmetje in jouw hoofd, die zegt dat je het niet kan, die heeft het mis. Je bent zó krachtig, je moet jezelf alleen toestaan om die kracht ook te gebruiken. Het is zo makkelijk om mee te gaan in het negatieve, om te denken dat vandaag je dag niet is, je moe bent, je liever Netflix kijkt (soms niks mis mee hoor!) of dat het regent. Er is altijd wel een excuus te vinden. En dat geldt niet alleen voor hardlopen, maar dat geldt voor zoveel dingen in je leven. Maar er zijn genoeg redenen waarom jij iets wel kan. Er zijn zoveel voorbeelden waaruit blijkt dat jij het wel kan. Ga ervoor. Bewijs dat dat negatieve stemmetje een zeur is. Want: ‘I can & I will. Just watch me!’. 

You may like also

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *