Must see: Mind over marathon!

aug 22, 2022Sporten0 Reacties

Enkele maanden geleden keek ik de 2-delige documentaire ‘Mind over Marathon’, geproduceerd door BBC. Ik keek deze documentaire kort na het lopen van mijn eigen marathon. Maar dat is niet te reden dat deze documentaire zo bij mij binnen kwam. Nee, dat waren de 10 personen die gevolgd werden. Zij maakten deze documentaire tot het indrukwekkende verhaal wat je te zien krijgt! Iedere hardloper kent het onoverwinnelijke gevoel wat hardlopen geven kan, iedere hardloper weet hoe het voelt om grenzen te verleggen en iedere hardloper weet dat er niets zo fijn is dan je hoofd even leeglopen. En ik denk dat deze documentaire daarom bij iedere hardloper binnen gaat komen. 

Wat deze documentaire zo bijzonder maakt, is dat het 10 personen volgt die ieder al jaren te maken hebben met psychische problemen, zoals post-traumatisch stress syndroom (PTSS). Zij worden door een team begeleid om te kunnen starten aan de marathon van Londen. Waar het lopen van een marathon, en de maandenlange training hiervoor, voor iedereen al een enorme opgave is, is dat helemaal zwaar als jij iedere dag in je hoofd de strijd moet voeren of je vandaag wel naar buiten durft of niet. Probeer dan maar eens te gaan trainen voor een marathon. En dan word je ook nog de hele weg hiernaar toe gevolgd door een cameraploeg. Ik heb niets meer dan heel veel respect voor de mensen in deze documentaire.

De documentaire is niet een en al sunshine and happiness; nee, het laat de puurheid en de rauwheid van de problematiek zien, waar deze lopers mee te maken hebben. Ik merkte dat ik echt de documentaire in gezogen werd; je wordt meegenomen in alle hoogte- en dieptepunten die de lopers meemaken. Iedereen die een marathon heeft gelopen, weet dat je jezelf vroeg of laat tegenkomt. Dit zie je ook gebeuren bij deze lopers, maar dit geeft hen vaak de kracht om te vechten voor hun kansen, voor hun mentale gezondheid en voor die marathon. Hardlopen staat bekend om zijn therapeutische werking, en dit zie je door de documentaire ook terug bij de lopers. De power die er los komt, is om kippenvel van te krijgen.

Zoals ik al zei, de documentaire is niet een en al sunshine and happiness, maar het geeft echt een eerlijk beeld en een duidelijk inzicht in wat er speelt bij veel mensen. Om even te quoten: ‘je ziet het niet aan de buitenkant, maar van binnen ben ik gebroken’. Leg dit naast het feit dat 1 op de 4 mensen te maken krijgt met psychische problematiek. Dit laat zien hoe aanwezig deze problematiek is, maar vaak weten we dit niet, omdat het onzichtbaar is. Daarom vind ik het ook zo goed dat de BBC deze documentaire gemaakt heeft. Want een beetje meer awareness, dat is zeker nodig!

En natuurlijk eindigt de documentaire met de Marathon van Londen; met mooie finishbeelden, veel geknuffel en medailles. Maar het eindigt vooral met vriendschappen voor het leven, 10 personen die ieder hun eigen strijd geleverd hebben, die hun kracht hebben gevonden en hun eigen overwinningen hebben behaald. En ik hoop echt dat deze documentaire de stigma’s rond psychische problematiek een beetje minder maakt. Want dat is nog steeds hard nodig!

Geïnteresseerd? De trailer van de documentaire vind je hier!

You may like also

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *