Diazepam, wat u moet weten

dec 8, 2020Steroïde pillen0 Reacties

Diazepam CF tabletten

Diazepam CF tabletten

 

Diazepam wat is het en waar kunt u het voor gebruiken

Diazepam is een benzodiazepine en heeft een rustgevende, versuffende, slaapverwekkende, angstwerende en stuipen onderdrukkende werking. Het middel wordt gebruikt bij de behandeling van angst en spanning, slaapstoornissen, spierkrampen, als ondersteunende behandeling bij stuipen en bij ontwenningsverschijnselen na het acuut staken van alcoholgebruik. Diazepam en andere benzodiazepinen mogen alleen worden gebruikt als de aandoening ernstig is en als de patiënt er ernstig onder lijdt en als gevolg daarvan in zijn of haar functioneren wordt belemmerd.

Dit is wat u moet weten voor dat u start met dit middel

U dient Diazepam niet te gebruiken als

  • Er complicaties zijn met uw longen of ademhaling
  • Tijdens het slapen uw ademhaling stopt, u lijdt aan slaapapneu
  • Er complicaties zijn met de lever
  • Er overgevoelig of allergische reacties ontstaan bij het gebruik van diazepamof van andere benzodiazepinen
  • U heeft te lijden van de spierziekte myasthenia of andere spierziekten.

Er dient extra oplettendheid op te treden waar u last heeft van acute vergiftiging door geneesmiddelen, slaappillen, alcohol of pijnstillers die worden gebruikt om psychische aandoeningen te bestrijden. Uw dokter zal Diazepam CF enkelt voorschrijven na zorgvuldig onderzoek. Het is mogelijk dat wanneer u langere tijd gebruik maakt van dit middel uw lever en bloed worden gecontroleerd op afwijkende waardes.

Bij het langdurig gebruik van dit middel kan de werking afnemen.

Er bestaat de kans dat u ofwel psychisch of lichamelijk afhankelijk kunt worden van dit middel. Dit treed al op bij het nemen van kleine doseringen waarbij dit risico toe neemt bij grote doseringen en een langere voortzetting van de kuur. Bij patiënten die een verleden hebben met dan wel alcohol of drugs verslaving is dit risico vele malen groter.

Zo dra iemand verslaafd is aan Diazepam kan het abrupt stoppen met de kuurt ontwenningsverschijnselen teweeg brengen. Hier bij kunt u denken aan rusteloosheid, spierpijn, verwardheid, angsten, hoofdpijn rusteloosheid en geïrriteerdheid. In de meer extreme gevallen kan het abrupt stoppen het eigen lichaam als onbekend terrein aanvoelen net als de vroegere vertrouwde omgeving. Ook kan er overgevoeligheid voor geluid en licht optreden als ook een vreemde tinteling in de armen en beken met een doof gevoel. Zelfs hallucinaties en epileptische aanvallen kun hun intrede maken.

Na het beëindigen van de kuur kunnen de originele klachten waarvoor diazepam wordt gebruikt namelijk angstgevoelens weer terug treden in versterkte maten. Ook wel de rebound angst genoemd. Deze angst kan onder andere rusteloosheid en stemmingswisselingen teweeg brengen.

Ook het tijdelijk verlies van het geheugen kan het gebruik van Diazepam zijn intrede maken. Dit risico is voornamelijk het val bij mensen die korten dan zeven tot acht uur slapen in een nacht.

Kinderen en ouderen kunnen te lijden krijgen onder een tegen gestelde reactie op de slaperigheid die zich toont als woedeaanvallen, opwinding, onrust, prikkelbaarheid en waanvoorstellen. Worden deze klachten waargenomen dan dient u contact op te namen met een arts.

Kinderen mogen dit middel enkelt gebruiken als een dokter dit voorschrijft.

Als er een chronisch ademhalingsprobleem is geconstateerd of als u een oudere bent dan zal de dokter een minder hoge dosis adviseren.

Bij psychische aandoeningen wordt dit middel aal geven als aanvulling.

De bijsluiter vind u hier en hier.

You may like also

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *